Creëer ruimte voor je kernactiviteiten met de juiste IT-oplossing

Hoe maak je het verschil als aannemer? Via de juiste prijszetting ongetwijfeld, maar ook door klanten advies te verlenen en te innoveren. De dakdichter Albitum zet daar sterk op in. Het bedrijf vereenvoudigde zijn administratie met Build Software en legt zich nu volledig toe op zijn kernactiviteiten.

Van Excel naar een overzichtelijk totaalpakket

Een zestal jaar geleden werkte Albitum nog met Excelbestanden voor zijn calculaties. Maar met de groei van het bedrijf drong zich een meer efficiënte oplossing op. “Albitum heeft toen voor Build Software gekozen en ik ben blij met de beslissing die zes jaar geleden genomen is”, vertelt directeur Aldo Moyens.

“We willen een eenvoudig, maar performant pakket. Algemene bouwsoftware is meestal te uitgebreid voor een bedrijf dat enkel daken dicht. Bij Build Software kunnen we kiezen voor de modules die ons passen en de rest verbergen. Zo behouden we steeds het overzicht.”

Die overzichtelijkheid zorgt ervoor dat de 17 gebruikers bij Albitum de software gebruiken voor nagenoeg alle activiteiten van het bedrijf. “Enkel de boekhouding gebeurt nog in BouwOffice Finance en de systemen van RAM Mobile Data leveren ons de data voor tijdregistratie en dergelijke”, legt Aldo Moyens uit. “We moedigen gebruikers aan om zoveel mogelijk gegevens in Build Software in te geven. Het levert ons een enorme tijdwinst en een goed inzicht in de operationele werking op. Daardoor kunnen we klanten gemakkelijker adviseren en hebben we meer ruimte om te innoveren.”

4 offertes per dag

De grootste tijdwinst boekt Albitum bij de calculaties. Build Software bezorgde de meest courante productbibliotheken, net als een aantal templates op maat van de dakdichter. Calculator Danny Declerck: “De calculaties zijn heel eenvoudig. Ik moet enkel de juiste template kiezen, in het boomdiagram de juiste posten aanklikken en de normen nakijken. Wil ik eigen formules toevoegen? Dan kan dat ook.”

“Het meeste werk kruipt tegenwoordig in het nalezen van de documenten van de architect, niet in de berekeningen. Daardoor maakten we in 2016 al zo’n 980 offertes voor beide vestigingen.”

Ruimte om mee te denken met de klant

“Door de snelheid waarmee calculaties gebeuren, kunnen we weer meedenken met de klant. Merken we dat een bepaalde afwerking interessanter is? Dan maken we 2 varianten op het lastenboek op: een offerte met de oplossing van de architect en een met het alternatief dat we voorstellen. Het kost ons weinig moeite, maar maakt een groot verschil in klantentevredenheid”, vult Aldo Moyens aan.

De ervaring van de eigen vakmensen wordt daarbij onderbouwd met de cijfers uit Builds rapporten. Die bieden een helder overzicht van de kosten en omzet per werf. “Met een blik op het scherm zie ik of de werven goed lopen”, vertelt Danny Declerck. “De data laten toe precieze nacalculaties te maken, waardoor we steeds de juiste prijs zetten op het juiste project, of een voordeliger alternatief snel opsporen.”

Veiligheidsplan in een muisklik

Builds templates vereenvoudigen niet alleen het calculeren. Albitum is VCA**-gecertificeerd en moet daarom aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Het bedrijf stelt bijvoorbeeld zijn veiligheidsplan in Build Software op. “We gebruiken daarvoor opnieuw een template. Alle informatie over de werven halen we meteen uit Build Software”, legt Aldo Moyens uit.

“Hetzelfde geldt voor de contracten met onderaannemers. Via Build voegen we eenvoudig de nodige veiligheidsclausules toe. Zonder veel moeite zijn we dus steeds met alle verplichtingen in orde. We moeten ons enkel nog concentreren op de goede uitvoering van de werken.”

Een modelklant

Albitum is op vele vlakken een modelklant. De medewerkers van het bedrijf tonen een grote discipline door alle gegevens over werven, materialen en werknemers zo vroeg mogelijk in Build Software in te geven. Op die manier laten ze hun oplossing maximaal renderen.

Calculator Danny Declerck is bovendien een erg leergierige gebruiker: “Ik heb nooit een opleiding voor Build gevolgd, maar alles al doende geleerd. Het helpt natuurlijk dat de vormgeving van Build erg helder is. Daardoor vind ik gemakkelijk mijn weg. Intussen ben ik de interne specialist voor het bedrijf geworden. Als de collega’s niet weten hoe ze iets moeten verwerken, komen ze al snel naar mij.

Ik probeer ook steeds verder te gaan in de oplossing. Zo zijn we geleidelijk tot alle bedrijfsactiviteiten geraakt. Hoe meer we kunnen automatiseren, des te meer tijd houden we over voor de kern van de zaak: daken goed dichten.”

Download de getuigenis van Albitum (pdf).

Ontdek de oneindige mogelijkheden van Build Software.

0493_Build-Software-logo-rgb

Albitum nv

 • onderdeel van de Willemen Groep
 • dicht al 50 jaar daken
 • gespecialiseerdin grote dakoppervlakten
 • onafhankelijk plaatser van bitumen, PVC, EPDM, TPO en vloeibare dichtingen
 • +100 werknemers
 • 2 vestigingen in Kontich en Ardooie

Kwaliteitslabels

 • VCA**-gecertificeerd: voldoet aan alle veiligheidsnormen voor werken bij petrochemische bedrijven
 • Albitum Care: innovatief onderhoudscontract waarbij o.a. drones en infraroodcamera’s ingezet worden.
 • In 2013 werd de Willemen Groep verkozen tot ‘Onderneming van het jaar’

Troeven Build Software

 • eenvoudige en snelle calculaties
 • op maat van het bouwbedrijf
 • overzichtelijke rapportering
 • gegevens worden in brede waaier van documenten verwerkt

This post is also available in: NL EN