Een constante in onze groei: Builds performante calculatietool

In 15 jaar tijd uitgroeien van een bedrijf naar een groep met verschillende activiteiten en meer dan 100 werknemers, het vormt een uitdaging. Steven Naessens, gedelegeerd bestuurder van de Dakgroep Naessens, licht toe hoe Build Software hielp om de rentabiliteit van de groep te bewaken.

Volledige vrijheid in calculatie

“We merkten al in 2001 dat ons bedrijf nood had aan een performante IT-oplossing om het stijgende aantal offerteaanvragen op een kostenefficiënte manier te verwerken. Eerst wilden we zelf een oplossing laten ontwikkelen, maar toen stelde ECQ Applications, nu Build-Software, ons zijn software voor.

Die viel op door zijn flexibiliteit: we waren volledig vrij in het invullen van de calculaties en de bibliotheek. Bij andere IT-oplossingen moesten we een heleboel data in de bibliotheek stoppen voor we aan de slag konden gaan. Dat leidde al meteen tot een vervuiling van die bibliotheek. Build Software liet toe om een artikel pas in te voeren in de bibliotheek wanneer het bleef opduiken. Dat blijft tot op vandaag de sterkte van de oplossing.”

Flexibel en stabiel

“Build Software bleek ook tijdens de verdere groei en de verschuiving van de activiteiten van ons bedrijf de juiste software. In de jaren nul plaatsten we nog veel daken op sleutel-op-de-deurwoningen. Het ging toen om klanten, zoals Matexi, die zo’n 400 à 500 huizen per jaar bouwden.

Vanaf 2008 zijn we ons meer naar particulieren en renovaties gaan richten. Dat leverde veel meer calculatiewerk op. Tegelijkertijd besteedden onze zakelijke klanten het leggen van complexe daken vaker aan ons uit. Daardoor moesten we meer details in onze calculaties opnemen. Het vormde allemaal geen enkel probleem. En ook de nieuwe activiteiten uit de overnames werden vlot geïntegreerd. Build Software bleek steeds een stabiele en flexibele calculatietool te zijn.”

Bibliotheek op maat van het bedrijf

“Om na die groei toch wat orde op zaken te stellen, hebben we onlangs onze bibliotheek volledig gereorganiseerd en bijgewerkt. Nu leiden we onze mensen op om zelf calculaties te maken. Het feit dat een goede bibliotheek zoals die van Build Software een preview biedt, maakt het voor hen een stuk gemakkelijker.

Het enige wat ik jammer vind, is dat leveranciers het niet mogelijk maken om hun prijslijsten rechtstreeks in de bibliotheek te importeren. Dat zou het plaatje helemaal af maken.”

Uitwisseling met andere software

“Een andere interessante eigenschap van Build Software is dat het open staat voor data uit andere software. Build Software is een “Best of Breed”-oplossing voor de bouwsector die met verschillende andere domeinoplossingen kan worden geïntegreerd. We gebruiken bijvoorbeeld al 2 jaar Geodynamics voor de werfopvolging en tijdregistratie. De rapporten van die software worden gemakkelijk in Build Software geïmporteerd om de mobiliteitsvergoeding te berekenen.”

Veilige implementatie in fasen

“Ten slotte is het geruststellend dat de oplossing stapsgewijs geïmplementeerd kan worden. We testen nu bijvoorbeeld andere functionaliteiten van Build Software. Zodra die in de testomgeving correct verlopen, rollen we ze volledig uit. Daarna willen we de vorderingsstaten aanpakken en de boekhouding updaten. Alles in fasen, in de agile aanpak van Build Software (sprints), zodat we zonder veel problemen zaken operationeel kunnen nemen. Een rampscenario, waarbij de implementatie van een nieuw softwarepakket het bedrijf lam legt, willen we vermijden. Gelukkig zorgt de architectuur en aanpak van Build Software al 15 jaar voor een stabiel omgeving.”

Download het verhaal van Dakgroep Naessens (pdf).

Ontdek de oneindige mogelijkheden van Build Software.

0493_Build-Software-logo-rgb

Dakgroep Naessens

 • familiebedrijf opgericht in 1970
 • momenteel geleid door 3de generatie Naessens
 • sterke groei door overnames van bedrijven met aanvullende activiteiten
 • breed aanbod aan dakwerken, gaande van platte daken en isolatie tot zonnepanelen
 • grootste aannemer in hellende daken
 • hoofdzakelijk dakwerken voor privéwoningen
 • +/- 120 werknemers
 • vestigingen in Zulte, Kruishoutem en Temse
 • gebruikt Build Software sinds 2001

Troeven Build Software

 • flexibele calculatiemethode
 • eenvoudig beheer bibliotheken
 • groeit mee met bedrijf
 • vlotte uitwisseling met andere softwarepakketten
 • stapsgewijze implementatie

This post is also available in: NL EN