Build Software en Geo-IT tillen je bouwbedrijf een BIM-niveau hoger

Zet jouw bouwbedrijf zijn eerste stappen in de BIM*-wereld? Of zoek je net manieren om meer uit BIM te halen? Dan zal het nieuwe partnership tussen Build Software en Geo-IT je bedrijf een boost geven.

Samenwerking brengt bouwsector vooruit

Build Software maakt er geen geheim van dat het via gerichte partnerships de beste IT-oplossing voor bouwprofessionals wil creëren (dit is de zogenaamde best-of-breed-benadering). Samen met Geo-IT tilt Build Software bouwbedrijven nu naar een hoger BIM-niveau, waar samenwerking en integratie centraal staan.

Zaakvoerder Bert Van Dessel: “BIM of ‘Building Information Modelling’ is de toekomst van de bouwsector. We willen op die trend inspelen. En Geo-IT is een van de belangrijkste verdelers van Autodesk-oplossingen en -tools in België. Het was voor ons evident om te bekijken hoe we samen onze klanten konden helpen bij het beheer van de stijgende complexiteit van het bouwproces en de toenemende technische eisen die aan een bouwproject gelinkt zijn.”

Beter inzicht in bouwproject

“BIM is eigenlijk veel meer dan een 3D-model”, vult Wim De Winter van Geo-IT aan. “Het laat inderdaad toe om bouwelementen virtueel te modelleren, maar verzamelt ook bijkomende info over de materialen en afwerking. We koppelen alle info die in onze toepassing BIM 360 Docs wordt gedeeld, nu aan de posten van de meetstaat/offerte in Build Software. Zo wordt de stap van BIM-level 1 (3D) naar BIM-level 2 (5D) gemaakt.”

Concreet is er een bi-directionele integratie. Een post in de meetstaat wordt gelinkt aan het element in de tekening. Zo ziet de calculator/projectleider meteen de positie van dat element en kan hij de moeilijkheden beter inschatten. Als hij op een post klikt, licht het betrokken bouwelement in de tekening op (zie filmpje). Hij vindt elementen dus sneller terug, waardoor de controle eenvoudiger wordt. Het is ook mogelijk om de extra gemodelleerde informatie (o.a. de legrichting) te raadplegen en de kostprijzen correcter te berekenen.

Het einde van ‘clashes’ op de werf

Een van de grote voordelen van de integratie is dat de foutenmarge in bouwprojecten verkleint. Wim De Winter licht toe: “Al te vaak worden de plannen voor de verschillende installaties naast elkaar getekend. Pas op de bouwwerf ziet men dat er ‘clashes’ zijn en moeten de werken worden stilgelegd. Met een BIM-model kunnen aannemers al voor de werken eventuele fouten opsporen en verhelpen.”

Preciezere calculaties

Een ander voordeel is dat calculeren eenvoudiger wordt. De hoeveelheden van de materialen worden namelijk automatisch via het 3D-model berekend en met extra informatie (verdiepingen, gewicht, …) verrijkt. In Build Software voegt de calculator daarna de materiaalkost, uurlonen en verplaatsingskosten toe om bijvoorbeeld tot een precieze offerte te komen. Zowel de kleinere foutenmarges als de automatische berekening leveren de aannemer een aanzienlijke tijdswinst en kostenbesparing op.

Volgende stap: een volledig geïntegreerd bouwproces

Wil je nog een BIM-level hoger gaan? Kies voor een verregaande integratie van alle bouwpartners. De webbased software BIM 360 Docs laat immers toe om bouwplannen, foto’s, materiaalfiches … via een centraal platform te delen en te bespreken. Die documenten vormen de basis voor een ‘levend’ model dat volledig in het bouwproces is geïntegreerd. Op dat moment spreken we over BIM-level 3 (integratie).

* Building Information Modelling of bouwinformatiemodel

Over Geo-IT

Geo-IT is een onafhankelijk IT-bedrijf gespecialiseerd in software en informaticatoepassingen op het gebied van CAD, GIS en BIM. Het verdeelt niet alleen de producten van Autodesk, zoals AutoCAD en Revit, maar bouwt ook maatwerkoplossingen voor zijn klanten. De consultants van Geo-IT geven eveneens advies en opleidingen over CAD, GIS en BIM.

Wil jij je bedrijf een BIM-niveau hoger brengen? Lees meer over onze BIM-oplossingen. Of vraag advies aan onze consultants.

This post is also available in: EN FR